Ranking Dieta bezglutenowa
1 miejsce: catering
1 miejsce: catering
Zaciekawiła Cię dieta bezglutenowa? Nie wiesz, czy ten program żywienia sprawdzi się u Ciebie? Zajrzyj do poniższego tekstu, ponieważ pozwoli Ci zdobyć trochę dodatkowych informacji i rozwiać wątpliwości!
Czym jest dieta bezglutenowa?
To program żywienia, który bazuje na jadłospisie pozbawionym produktów zawierających gluten. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które występują w ziarnach zbóż. Głównie możemy go spotkać w ziarnach żyta, jęczmienia i pszenicy. Jednak zdarzają się też przypadki, gdy gluten występuje w owsie. Trzeba o tym pamiętać, szczególnie gdy dieta bezglutenowa jest nam zalecana ze względów zdrowotnych. Wskazaniem do przejścia na ten program żywienia są choroby autoimmunologiczne, w tym coraz częściej diagnozowana celiakia. Jednak dieta bezglutenowa sprawdza się też przy alergiach pokarmowych na ten składnik i przy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Co może znaleźć się w jadłospisie bezglutenowym?
Do dyspozycji mamy wiele produktów bezglutenowych. Dzięki temu łatwo będzie tworzyć smaczne i zbilansowane posiłki. Na pewno nasza dieta bez glutenu powinna opierać się na zbożach kukurydzy, komosie ryżowej i gryce. W codziennej diecie możemy wykorzystać ryż biały i brązowy, tapiokę i proso. Produkty bazujące na owsie też możemy wykorzystać, o ile będzie mieć oznaczenie bezglutenowe. Do pieczenia i gotowania najlepiej sprawdzają się różne mąki bezglutenowe, w tym kukurydziana i ryżowa. Swój jadlospis bezglutenowy możemy poszerzyć o kasze gryczane, płatki kukurydziane i ryżowe. Wskazane jest jedzenie otrębów ryżowych, pieczywa bezglutenowego i wyrobów cukierniczych. Mamy też szerokie możliwości pod względem wyboru warzyw i owoców. Nawet catering bezglutenowy może wiązać się z jedzeniem warzyw w różnej postaci. Na surowo, gotowane, pieczone lub duszone. W przypadku owoców najlepiej wybierać te, które mają niską zawartość cukru i kalorii. Dzięki temu nie skończymy z nadmiarem kilogramów. Będąc na diecie bezglutenowej, możemy sięgać po różne gatunki mięs, ale też po ryby i owoce morza. Dozwolone jest jedzenie jaj, serów żółtych, kefirów, serów twarogowych oraz innych produktów mlecznych. Swoją dietę warto poszerzyć też o oleje roślinne i oliwę z oliwek. Kawę musimy wybierać naturalną, zaś piwo bezglutenowe.
Jakich produktów trzeba wystrzegać się na bezglutenowej diecie?
Choć istnieje wiele produktów, po które możemy sięgać na diecie bezglutenowej, to nie brakuje też takich, których trzeba się wystrzegać. Przede wszystkim dieta pudełkowa bezglutenowa jest pozbawiona produktów z pszenicy, orkiszu, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Niektórzy mogą też źle reagować na gluten owsa. Dlatego lepiej wcześniej wszystko zweryfikować u specjalisty i jeśli będą jakieś przeciwwskazania, to dokładniej czytać etykiety produktów. Dla dobrego zdrowia kluczowe będzie wyeliminowanie z diety mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej i owsianej. Dobra dieta bez glutenowa jest pozbawiona płatków, otrębów i makaronów z wcześniej wspomnianych gatunków zbóż. Dobrą praktyką jest usunięcie ze swojego jadłospisu pieczywa razowego i białego, klasycznych ciast i wyrobów cukierniczych. Poza tym gluten często jest obecny w innych produktach. Szczególną ostrożność musimy zachować przy wyborze chipsów, jogurtów owocowe i wędliny. To samo dotyczy przypraw, piwa słodowego i sosów sojowych.
Jakie efekty zapewnia dieta bez glutenu?
Możemy być pewni, że catering bez glutenu zapewni efekty głównie tym, którzy przeszli na niego ze względów zdrowotnych. Dotyczy to zatem tych z nas, którzy zmagają się z celiakią, alergią pokarmową na gluten lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. To właśnie bezglutenowa dieta może złagodzić wiele dokuczliwych objawów, w tym zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha. U chorych bardzo często poprawia się samopoczucie, znikają zmienne nastroje i senność. Dodatkowo to właśnie dieta bezglutenowa jest jedyną skuteczną terapią na walkę z celiakią. Dobrze regeneruje kosmki jelitowe i zmniejsza stany zapalne.
Wady i zalety diety bezglutenowej
Zalety stosowania tej diety zauważą osoby zmagające się z nietolerancją na gluten. Za jej pomocą można poprawić swoje samopoczucie, pozbyć się zmian skórnych, senności i bólów brzucha. To również dieta pudełkowa bez glutenu gwarantuje chorym na celiakię normalne życie i możliwość łagodzenia istniejących stanów zapalnych. Z kolei wprowadzając taką dietę u chorych dzieci, można zapewnić im prawidłowy rozwój. Nawet z przygotowywaniem posiłków nikt nie powinien mieć problemów, ponieważ w ofercie najlepszych firm cateringowych czeka dieta bezglutenowa. Wystarczy wybrać coś dla siebie lub dla swoich bliskich.
Niestety dieta bezglutenowa ma też wad. Wystarczy nieumiejętnie skomponować swój jadłospis, by narazić się na pewne niedobory witamin i minerałów. Dlatego, jeśli zainteresuje nas ten sposób żywienia, to może dieta bezglutenowa pudełkowa będzie lepszym wyborem. W szczególności warto skupić się na profesjonalnych firmach cateringowych, ponieważ to one są w stanie dostarczyć nam zdrowie i zbilansowane posiłki na cały dzień.