Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej – Pomiar kaliperem (7 punktów)

Mężczyzna
Kobieta
mm
mm
mm
mm
mm
mm
mm
lat
Szacowany procent tkanki tłuszczowej:
Ocena sylwetki:

Instrukcja pomiaru:

  • Klatka piersiowa: Zmierz skośnie fałdę w połowie odległości między pachą a sutkiem (dla kobiet 1/3 drogi).
  • Brzuch: Zmierz pionową fałdę 2 cm na prawo od pępka.
  • Nad biodrem: Zmierz skośną fałdę nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy.
  • Pod pachą: Zmierz pionową fałdę pod pachą na poziomie mostka.
  • Triceps: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między ramieniem a łokciem z tyłu ramienia.
  • Pod łopatką: Zmierz skośną fałdę pod łopatką.
  • Udo: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między biodrem a kolanem.

Uwaga: Wynik jest szacunkowy i może się różnić od rzeczywistego poziomu tkanki tłuszczowej. Dla bardziej dokładnych pomiarów zalecane są metody profesjonalne.

Więcej informacji: https://www.muscleandstrength.com/tools/measure-bodyfat

Kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej:

KategoriaMężczyźni (% BF)Kobiety (% BF)
Minimalna ilość tłuszczu2-5%10-13%
Sportowcy6-13%14-20%
Fitness14-17%21-24%
Akceptowalna18-24%25-31%
Otyłość>25%>32%

Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej przy pomocą kalipera, z uwzględnieniem siedmiu punktów na ciele umożliwia bardzo dokładne pomiary. Finalnie pozyskane dane umożliwiają oszacowanie procentowej zawartości tłuszczu w organizmie. 

Metoda pomiaru fałdów skórnych aż w siedmiu różnych miejscach na ciele odbywa się ze zrobieniem zacisku mierzącego grubość fałdów skórnych. W tym celu może być wykorzystany kaliper albo suwmiarka. Pomiar warto wykonać co najmniej dwa razy w tym samym miejscu, a średnią z pomiarów wprowadzić w odpowiednie pola formularza. 

Pomiary zapisywane są w milimetrach: dla klatki piersiowej, dla brzucha, dla tricepsu, nad biodrem, pod pachą, pod łopatką oraz przy udzie. Kobiety i mężczyźni robią te same pomiary, w kalkulatorze wpisując również swój wiek. 

Instrukcja dokonywania pomiarów prezentuje się następująco. 

Wyniki z klatki piersiowej uzyskuje się po pomiarze skośnym fałdy w połowie odległości  pomiędzy pachą a sutkiem. Kobiety powinny to natomiast zrobić w odległości ⅓. Pomiar z brzucha uzyskuje się mierząc pionową fałdę dwucentymetrową, znajdującą się na prawo od pępka. Nad biodrem mierzy się skośną fałdę nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy. Z kolei, pod pachą mierzy się pionową fałdę, umiejscowioną na poziomie mostka. Pomiar z tricepsa uzyskuje się mierząc pionową fałdę w połowie odległości pomiędzy ramieniem a łokciem z tyłu ramienia. Zmierzyć należy również skośną fałdę pod łopatką. Pomiar z uda opiera się na zmierzeniu pionowej fałdy w połowie odległości między biodrem a kolanem. 

Wskazana technika pomiaru uwzględnia kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, z doborem czynnika Body Fat (BF). 

U mężczyzn jest to:

  • Minimalna ilość tłuszczu:  2% do 5%
  • Sportowcy: 6% do 13%
  • Fitness: 14% do 17%
  • Akceptowalna: 18% do 24%
  • Otyłość: >25%

U kobiet:

  • Minimalna ilość tłuszczu:  10% do 13%
  • Sportowcy: 14% do 20%
  • Fitness: 21% do 24%
  • Akceptowalna: 25% do 31%
  • Otyłość: >32%

Określ swoją procentową zawartość tłuszczu, a następnie wdróż pozytywną metamorfozę dla Twojego organizmu!